Amerikaanse BBP neemt historische hit in Q2 als Bitcoin, crypto markten stijgen

Het BBP van de VS daalde met 32,9% in het tweede kwartaal, wat in schril contrast staat met een cryptocurrencymarkt die in dezelfde periode groeide.

In het kort

  • De Verenigde Staten zijn net getuige geweest van de ergste driemaandelijkse daling van hun BBP in de geschiedenis.
  • Berichten over de daling van 32,9% komen naast nog eens 1,4 miljoen werkloosheidsclaims.
  • Het marktplafond van Bitcoin daarentegen is in diezelfde periode verdubbeld. En Ethereum heeft het nog beter gedaan.

Het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten heeft net zijn slechtste kwartaal-naar-kwart daling in de geschiedenis gehad. Maar de economische terugval heeft geen negatief effect gehad op Bitcoin en de bijbehorende crypto-markt, die in dezelfde periode aanzienlijk is gegroeid.

Volgens het tweede kwartaalrapport van het Amerikaanse ministerie van Handel daalde het Amerikaanse BBP met 32,9% in het tweede kwartaal, de slechtste kwartaal-naar-kwartaal-verandering in de geschiedenis van het land. De op een na slechtste duik kwam in 1921, toen het BBP met zo’n 28% daalde. Ter vergelijking, de meest drastische klap voor het BBP tijdens The Great Recession was in het ballenpark van 8%.

Dit nieuws komt vers van de rug van 1,4 miljoen nieuwe banenloze vorderingen, waardoor het totale aantal verwerkte vorderingen sinds het begin van 2020 op 54 miljoen komt. Hoewel niet al deze claims actief zijn, zei het ministerie van Handel dat zo’n 17 miljoen Amerikanen momenteel werkloos zijn, een onthutsend totaal dat nog steeds ongeveer 10% van de Amerikaanse beroepsbevolking is.

Hoewel het een sterke herinnering is aan de economische onrust die de coronaviruspandemie in de Verenigde Staten en de rest van de wereld heeft veroorzaakt, is het in dezelfde periode aanzienlijk beter gegaan met de markt voor cryptocurrentaal geld.

Crypto zag een golf van groei tussen Q1 en Q2, volgens gegevens van crypto onderzoeksbureau Messari. Bitcoin Up, bijvoorbeeld, heeft in de loop van Q2 bijna de marktcap verdubbeld en is gegroeid van $118 miljard naar de huidige waardebepaling van $204 miljard.

Ethereum genoot een nog grotere stijging, waardoor het marktplafond in dezelfde periode meer dan verdubbelde van $14,8 miljard naar $36,4 miljard. Uit de gegevens blijkt ook dat de totale marktkapitalisatie van de crypto-markt is gegroeid van $178 miljard begin april tot $323 miljard vandaag.

Als u buiten de prijs kijkt, kunt u de expansie van de markt ook zien in de metriek op de keten. Het aantal Etherische adressen die minstens 32 ETH houden (of, hoeveel er nodig zullen zijn om een Etherische knoop voor de hangende ETH 2.0-verbetering te staken) raakte een hoogte van alle tijden in Juni. In mei had de Bitcoin-adresgroei sinds het begin van het nieuwe jaar al een winst van 47% geboekt, terwijl het aantal portemonnees met minstens 0,1 BTC recentelijk een recordhoogte bereikte, volgens de gegevens van Glassnode.

Nu we het derde kwartaal ingaan, kan de markt voor cryptocijfers weer een nieuwe impuls krijgen, omdat de door de overheid geleide economische stimuleringsprogramma’s – die volgens sommige analisten gunstig zijn gebleken voor Bitcoin en zijn investeerders in 2020 – geen tekenen van vertraging laten zien.